marți, 13 octombrie 2009

Remedii Naturale pentru Insomnie

Insomnia este, din punct de vedere medical, o tulburare a somnului, caracterizata fie prin imposibilitatea de a adormi, fie prin trezirea după o scurta perioada de somn (1-2 ore de la adormire).

Un adult sanatos trebuie sa doarma in general 6-8 ore din 24, iar copiii ceva mai mult. Este adevarat insa ca exista persoane care au nevoie de mai putine ore de somn, dar astfel de cazuri sînt excepţii.
Circumstantele in care pot aparea insomniile sint: mesele prea copioase seara, surmenajul fizic si intelectual, sedentarismul, bolile acute in curs de evolutie (cardiopatie, astm, ulcer, dischinezie, migrena) sau anumite etape din viata, cum ar fi adolescenta si climacteriul.
Exista insa si alte circumstante ce pot fi insotite de insomnie: nevrozele, toxicomaniile minore (cafea, cacao, pepsi) sau medicamentoase, ori profesiile ce presupun dereglarea cronică a ritmului somn-veghe.

Există, desigur, o serie de măsuri ce se impun pentru prevenirea insomniei: mentinerea unui program de viata cit mai ordonat, evitarea suprasolicitarilor de tot felul, a sedentarismului, relaxarea inainte de culcare etc. In acelasi timp, nu se va recurge la somnifere din proprie initiativa, mai ales ca fiecare insomnie isi are particularitatile ei si doar medicul este in masura sa stabileasca medicamentatia.
In clasificarea internaţionala a tulburărilor de somn sunt peste 80 de cauze ale insomniei, care au mult peste 80 de tratamente complet dependente de diagnostic sau de cauza insomniei. Un exemplu de cauza a insomniei este apneea obstructiva de somn, boala in care respiraţia bolnavului se opreşte in somn. Daca in cazul unui astfel de bolnav, se administrează din neatenţie un sedativ obişnuit pentru a trata insomnia asociata cu anxietatea, acesta poate ajunge chiar si la deces, pentru ca sedativele obişnuite sunt inhibitoare ale centrilor nervoşi respiratori. In concluzie, nu exista un tratament omnifolositor (care sa trateze toate tipurile de insomnii).


Metode naturale de stimulare a somnului şi de prevenire a insomniilor



Pentru prevenirea insomniei este preferabil sa va culcaţi şi să vă sculaţi mereu la aceeaşi ora respectând acest obicei si in zilele libere.
Culcaţi-vă,dacă este posibil,in jurul orei 22,încercând sa nu depăşiţi momentul când vă este somn.Evitaţi seara orice activitate intensivă.

Camera in care dormiţi trebuie sa fie bine aerisita, temperatura optima de somn fiind de 16 grade. In general temperaturile sub 14 grade si peste 19 grade deranjează somnul.

Nu este bine sa dormiţi lângă aparate electrice cu curent continuu (calculator, radio sau televizor branşat) deoarece exista riscul unor câmpuri electromagnetice nocive.Deasemeni,nu este bine sa dormiţi cu mobilul lângă cap.

Paturile nu trebuie sa fie nici prea moi si nici prea tari pentru a nu provoca senzaţii de disconfort iar somiera trebuie sa fie toata din lemn (metalul creează câmpuri magnetice nocive). Salteaua, cearşafurile si plapuma trebuie sa fie din fibre naturale pentru a absorbi mai bine transpiraţia.

La culcare se poate folosi o perna cu plante aromate - un săculeţ de pânza in care se pun plane aromate uscate cum ar fi:levănţica, iasomie, sulfina, busuioc. Puneţi aceasta perna sub perna pe care dormiţi sau in apropierea dumneavoastră.Dacă aveţi coşmaruri adăugaţi în perna de plante şi conuri de hamei.

Seara nu se vor lua mese îmbelşugate. Masa de seara trebuie sa fie lejera.
Evitaţi după amiaza băuturile stimulente (cum sunt cafeaua, coca cola, ceaiul negru), alcoolul si tutunul.

Beţi înainte de culcare o ceaşcă de ceai (infuzie) de plante ca: tei, sunătoare, roiniţa, ciuboţica cucului, conuri de hamei (contra indicat celor cu grupa de sânge B), talpa gâştei, rădăcina de valeriana.
Cu rezultate foarte bune se poate folosi si ceaiul de coji de mere (evident merele spălate foarte bine). Se fierb cojile 3-6 minute in apa. Se beau 1-2 ceşti după orele 16 sau seara la culcare.

Puteţi face o cura de vitamine B, naturale (doua săptămâni din lună ), aceasta ajutând la echilibrarea sistemului nervos. Este recomandat sa folosiţi un complex de vitamine B căci daca luaţi o singura vitamina B cum ar fi B6, aceasta deranjează echilibrul celorlalte B -uri. Astfel puteţi face o cura de drojdie de bere proaspăta ( zilnic una-doua linguriţe). Drojdia de bere conţine acest complex de B-uri.

O baie fierbinte cu câteva ore înainte de culcare poate sa facă minuni. Te poţi relaxa si curata, atât fizic, cat si psihic. Sfat: foloseşte produse de îngrijire cu proprietăţi relaxante. Un gel de duş cu levănţică te va ajuta să ai un somn uşor şi liniştit.

Dacă după ce v-aţi culcat nu vă vine somnul,practicaţi lent câteva exerciţii de respiraţie, astfel: se inspiră pe nas numărând până la 8,se retine aerul numărând până la 12 şi se expiră pe nas numărând până la 6.
După exerciţiile de respiraţie puteţi încerca următorul exerciţiu: din poziţia culcat la orizontala executaţi mişcări rapide cu degetele de la picioare.

Dacă tot nu adormiţi, nu va agitaţi. Aprindeţi veioza, radioul sau televizorul şi citiţi, ascultaţi sau priviţi până ce ochii vi se închid.

Sper să vă ajute. Vă doresc "Somn uşor"!

2 comentarii:

Alina spunea...

foarte bune sfaturile!

Anonim spunea...

Acum 4 ani pe langa insomnii am suferit o depresie, cel putin asa credeam eu. Am divortat si am avut senzatia ca toata lumea mi s-a clatinat si urmeaza sa se destrame. Parca mergeam din rau in mai rau in fiecare zi. Am tinut-o asa pana acum un an cand la recomandarea unei prietene am fost la o serie de sedinte de coaching cu Anne de la Centrul Armonia (prietena mea saraca imi tot spunea de luni de zile…) In timpul sedintelor, ce pot sa spun M_AM DESCOPERIT. Am reinvatat cine sunt, ce sunt si cat de frumoasa sunt, am invatat cum sa fac fata diverselor situatii si cum sa ma privesc. Evident ca nu era depresie in adevaratul sens al cuvantului, ci doar uitasem cine sunt. Sunt mandra de mine pentru pasul facut. De multe ori depresia o confundam cu gandirea negativa, o imagine despre noi dezastruoasa, etc...