marți, 19 octombrie 2010

Tratamentul depresiei

Depresia este una dintre cele mai întâlnite probleme psihologice, afectând într-o oarecare măsură pe fiecare dintre noi, fie prin experienţa personală, fie prin prezenţa afecţiunii la cineva apropiat. Depresia afectează funcţionarea normală a unei persoane ducând la apariţia problemelor la serviciu, în familie şi în societate.

Depresia este o afecţiune psihologică ce îi afectează nu numai pe cei bolnavi dar şi pe membrii familiei. Depresia poate provoca mari probleme emoţionale, poate distruge viaţa de familie dar şi pe cea socială, reducând productivitatea la locul de muncă şi cauzând absenteismul.

Tratamentul depresiei poate fi de natură psihologică sau medicamentoasă. Tratamentul psihoterapeutic îl ajută pe bolnav în mai multe feluri. În primul rând, şedinţele de terapie ajută la uşurarea durerii cauzate de depresie şi la diminuarea sentimentului de neajutorare ce însoţeşte adesea depresia. În al doilea rând, terapia cognitivă modifică ideile pesimiste, aşteptările nerealiste şi auto-evaluarea critică care duce la apariţia afecţiunii şi la susţinerea ei. În al treilea rând, terapia de rezolvarea a problemelor schimbă zonele din viaţa unei persoane care duc la apariţia stresului şi implicit la alimentarea bolii. Tratarea depresiei prin terapie ajută la dezvoltarea abilităţii de a face faţă unor probleme. Cu toate acestea, numeroşi terapeuţi nu reuşesc să ofere mai mult decât consiliere, astfel că depresia nu este eliminată şi terapia continuă pe o perioadă îndelungată de timp fără a se obţine rezultatul dorit.

Efectele terapiei asupra persoanelor depresive

Schimbările pe care terapia trebuie să le aducă sunt de natură internă şi externă. Schimbările interne presupun auto-evaluarea, evaluarea celor din jur, aşteptările pe care persoana depresivă la are de la sine, de la ceilalţi şi de la viaţă. Schimbările externe implică abilitatea de rezolvare a problemelor, managementul stresului, îmbunătăţirea abilităţilor de comunicare dar şi a calităţii vieţii. Tratamentul depresiei prin psihoterapie durează în funcţie de severitatea depresiei şi de problemele cu care pacientul se confruntă şi care trebuie rezolvate. Majoritatea pacienţilor observă o îmbunătăţire după 6-10 şedinţe, în timp ce 80 la sută dintre pacienţii depresivi observă o îmbunătăţire considerabilă după 20 de şedinţe. Şedinţele pot avea loc o dată pe săptămână sau chiar mai des dacă pacientul suferă de o depresie mai profundă.

Sfaturi pentru începerea terapiei:

• Este nevoie de timp pentru a dezvolta o relaţie de încredere cu terapeutul;
• Este important ca şedinţele de terapie să se desfăşoare în propriul vostru ritm pentru a nu vă simţi copleşiţi;
• Cu toţii avem tendinţa de a ne opune schimbării. De aceea nu trebuie să fiţi surprinşi dacă la un moment dat sunteţi tentaţi să renunţaţi la terapie;
• La început vă puteţi simţi nefamiliarizaţi cu sentimentul de echilibru şi de sănătate pe care îl trăiţi;
• Terapia presupune depăşirea unor etape dificile;
• Fiţi pregătiţi ca terapeutul să impună anumite limite, să nu vi se confeseze, să vă respecte şi să fie etic. Dacă nu respectă aceste condiţii trebuie să vă găsiţi un alt terapeut.

Tratarea depresiei prin medicaţie este indicată în cazul formelor severe de depresie şi a depresiei bipolare. În majoritatea cazurilor de depresie, medicaţia este mai degrabă o opţiune decât o necesitate. Medicamentele antidepresive nu vindecă depresia însă ajută la ameliorarea stării prin controlarea simptomelor. Printre aceste simptome se numără pierdea apetitului, lipsa somnului, probleme de concentraţie sau stări de ameţeală. În cazurile în care depresia este mult mai puternică, pot apărea gânduri suicidale şi preocupări legate de moarte, ceea ce necesită existenţa unui tratament medicamentos.

Sursa: www.sanatateatv.ro

Niciun comentariu: