miercuri, 27 octombrie 2010

Telefonul mobil, Laptopul, ...Pericole și Sfaturi

Câştigătoarea Premiului Nobel, Devra Davis (medic toxicolog) a reuşit să stârnească mari controverse după ce a publicat studii despre legătura dintre cancerul cerebral şi folosirea telefoanelor mobile, în noua sa carte numită “Deconectat”, potrivit Yahoo! Shine.

Davis a descoperit o ameninţare reală asupra sănătăţii omului: există probe care arată clar că undele radio emise de dispozitivele mobile din preajma noastră fac rău creierului şi AND-ului uman.

Telefoanele mobile. Cea mai mare îngrijorare a autoarei este faptul că, în ciuda nenumăratelor studii făcute asupra pericolelor care ne pândesc atunci când folosim telefoanele mobile, exista mereu companii care au interese de afaceri în această zonă şi care limitează răspândirea acestor informaţii pentru simplul motiv că le-ar putea afecta profiturile.

Potrivit cercetătoarei, folosirea celularelor de către copii le poate afecta acestora dezvoltarea cerebrală şi poate duce la apariţia tumorilor în cazul adulţilor. "Toate cercetările noastre arată că, în cazul tinerilor care încearcă să devină bărbaţi, cei care folosesc telefonul timp de patru ore pe zi produc abia jumătate din sperma pe care o produc cei care nu folosesc device-uri mobile. În plus, spermatozoizii expuşi radiaţiilor telefonului, în laborator, sunt bolnăvicioşi, se degradează repede şi sunt incapabili să înoate”, spune medicul.

Sfat: Puneţi telefonul pe speaker atunci când purtaţi convorbiri, sau folosiţi un dispozitiv handsfree.

Laptopurile. Studiile deja au demonstrat că folosirea îndelungată afectează vederea şi dă nişte dureri de cap incredibile. Recent s-a descoperit că ne putem chiar praji picioarele daca ţinem laptopul pe genunchi, ca să nu mai vorbim despre faptul că pentru bărbaţi ţinerea unui obiect care degajă căldură, atât de aproape de zona genitală, îi poate lăsa sterili, în timp.

Sfat: Singura povaţă eficientă ar fi să priviţi în altă parte decât în ecranul laptropului, la fiecare 20 de minute, timp de 2-3 minute. Măriţi caracterele folosite (fontul), dacă obişnuiţi să citiţi mult pe laptop şi folosiţi un suport pentru astfel de dispozitive, ca să nu-l aşezaţi direct în poală.

iPod-uri, Mp3-uri. Un studiu din 2006 arată că doar o oră şi jumătate de ascultat muzică la caşti de tip “earbuds” ne poate afecta auzul.

Sfatul este să folosiţi căşti cu reducerea zgomotului, să nu ascultaţi muzica la volum mare sau să folosiţi căşti pentru toata urechea (de tip closed).

Nintendo, PlayStation şi Wii. De fapt nu aparatele în sine, ci controlerele lor. Se pare că acestea ne poate transforma pielea mâinilor roşie, plină de iritaţii supărătoare, practic se instalează “sindromul PlayStation". În plus, au existat cazuri de întinderi sau chiar rupturi musculare, în rândul jucătorilor.

Sfat: Cei care au Wii acasă ar fi bine să facă mai întâi o încălzire uşoară şi abia apoi să joace jocuri solicitante, care predispun la efort fizic şi la mişcări bruşte. Ca să evitaţi iritaţiile din palmă, folosiţi pudra de talc.

Unităţile de tip desktop. Banalele computere nu fac rău nimănui direct, însă s-a constatat de-a lungul timpului că pot contribui la transformarea unui organism normal într-unul obez, de exemplu. Sau că din cauza poziţiei pe scaun, utilizatorii dezvoltă probleme de sănătate la coloana vertebrală sau la încheieturile mâinilor.

Sfat: Cumpăraţi o tastatură ergonomică, faceţi streching sau yoga dacă staţi prea mult pe scaun, la birou. De asemenea, un masaj din când în când este foarte indicat.

Niciun comentariu: